ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Καλωσόρισες στο ιστολόγιου του μαθητή της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης, και όχι μόνο. Παίξε με τις ασκήσεις. Διασκέδασε και μάθε.


Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 
(Τ.Ε. σελ. 23: Περιγραφή τοπίου).

 Ο ποταμός Ενιπέας της Θεσσαλίας.

 
1. Ποιο είναι το όνομα του τοπίου; Πού βρίσκεται; 

Ο ποταμός Ενιπέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας που τα νερά του δίνουν ζωή στη μέση του μεγάλου Θεσσαλικού κάμπου. Ο Ενιπέας κινείται σαν φίδι στους νομούς της Θεσσαλίας. Οι πηγές του βρίσκονται στα βουνά της Γκούρας, διαρρέει σαν φίδι τους νομούς της Θεσσαλίας και χύνεται στον μεγάλο Πηνειό ποταμό, του οποίου είναι παραπόταμος. Στην πορεία του Ενιππέα συμβάλλουν δεκάδες ακόμα παραπόταμοι.2. Τι ξέρετε για την ιστορία του;

          Ο ποταμός ήταν γνωστός από τα ομηρικά χρόνια με το όνομα Ενιπεύς το οποίο ήταν ένα από τα ονόματα του θεού Ποσειδώνα και σημαίνει θορυβώδης. Ο αρχαίος μύθος λέει ότι ο Ενιπέας ήταν ένας όμορφος νέος, που τον ποθούσαν όλες οι θεές του Ολύμπου. Ο ίδιος όμως προτίμησε την Αφροδίτη, προκαλώντας έτσι την οργή της Ήρας, η οποία για να  τον εκδικηθεί τον μεταμόρφωσε σε ποταμό.

3. Πώς και πότε επισκεφτήκατε τον ποταμό; 

4. Τι είναι αυτό που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά τον επισκέπτη; 

      Ο Ενιπέας είναι ένας υπέροχος τόπος για εξερεύνηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλα δάση, δίπλα στις όχθες του, παλιά γεφύρια, πηγές και μικρά χωριά του κάμπου που απλώνονται κοντά στις όχθες του.

 5. Περιγράψτε το τοπίο με λεπτομέρεια. α) τη ζωή μέσα σε αυτόν τον χώρο (ζώα και φυτά).

      Ο ποταμός είναι μια μεγάλη πηγή ζωής. Η βλάστηση στις όχθες του  ξεχωρίζει από μακριά στον μέσα στον γυμνό κάμπο. Στις όχθες του υψώνονται πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, λεύκες, λυγαριές, βατομουριές, κ.ά. Ανάμεσα στα δέντρα βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη, ενώ στις άκρες των χωραφιών επιβιώνουν κάποια φυτά-ζιζάνι.

Ο Ενιπέας είναι και πηγή ζωής για πολλά ζώα. Στην κορυφή του βρίσκεται το σπάνιο κιρκινέζι, ενώ σε πολλά χωριά κάνουν τις φωλιές τους οι λευκοί πελαργοί. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε γερακίνες, αετογερακίνες, σπάνια χρυσογέρακα, γκιώνηδες και κουκουβάγιες. Άλλα είδη είναι τα σπιτοχελίδονα, τα αηδόνια, οι γαλιάντρες, οι κορυδαλλοί, οι σταχτοτσικνιάδες, οι νερόκοτες, τα νανοβουτηχτάρια, οι αλκυόνες, τα ψαρόνια, οι μελισσοφάγοι, και άλλα.

Από τα αμφίβια στον Ενιπέα ζουνε κοινοί τρίτωνες, βάτραχοι. Από ερπετά: πολλά είδη από χελώνες, σαύρες και φίδια. Ακόμα ζουν πολλά θηλαστικά, όπως  τα κουνάβια, οι αλεπούδες, οι ασβοί, οι νυφίτσες, οι σκαντζόχοιροι. Τέλος πολλά ψάρια κατοικούν στα νερά του.
(πηγή: http://www.naturagraeca.com).

β) τη μορφολογία του τοπίου, πώς αλλάζει με τις εποχές και την ώρα (Εδώ θα σε βοηθήσει το τοπίο που εικονίζεται στις φωτογραφίες, στην αρχή της ανάρτησης).

6. Γράψτε για κάτι που σας έκανε εντύπωση.

7. Γράψτε για τα συναισθήματα και για τις σκέψεις σας γι' αυτόν τον τόπο.