ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Καλωσόρισες στο ιστολόγιου του μαθητή της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης, και όχι μόνο. Παίξε με τις ασκήσεις. Διασκέδασε και μάθε.


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ






      Αυτό είναι το πρώτο απ' τα 30 άρθρα που περιλαμβάνει η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948, περιγράφοντας την άποψή τους για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
     
    Ανθρώπινα θεωρούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο έχει από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι άνθρωπος. Αυτά περιλαμβάνουν δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

       Ας παρακολουθήσουμε όμως ένα σύντομο βίαιο για την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:




Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με εικόνες. 

      Διάβασε το βιβλίο που ακολουθεί κάνοντας Κλικ στην εικόνα που ακολουθεί και ονόμασε με μία λέξη η φράση τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιγράφονται σ' αυτό.

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html


ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

         Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κ.λπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

             Ας παρακολουθήσουμε την ταινία μικρού μήκους "Ο λαθρεπιβάτης", όπου παρουσιάζεται με σατυρικό τρόπο μία όψη του φαινομένου του ρατσισμού.


Ερωτήσεις

1. Πώς συμπεριφέρεται η γυναίκα στον νεαρό; Γιατί;
2. Πώς αντιδρά ο νεαρός; Γιατί; Πώς νιώθει και τι μπορεί να σκέφτεται;
3. Τι κάνουν οι άλλοι επιβάτες; Πώς αντιδρούν; Υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν ή διαφωνούν με όσα λέει η γυναίκα; Πώς το δείχνουν;
4. α) Πώς αντιμετωπίζει η γυναίκα τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα της; Γιατί;
    β) Ποιους φόβους εκφράζει η γυναίκα;
    γ) Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι της; Γιατί;
5. Πώς νιώσατε στη σκηνή που ο νεαρός τρώει το εισιτήριο της γυναίκας;
6. Η γυναίκα τιμωρείται άδικα. Γιατί δεν την υπερασπίζεται κανένας επιβάτης;

Τα γυαλιά της διαφορετικότητας

"Τα γυαλιά της διαφορετικότητας" είναι μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ για την Ελλάδα ''Είμαστε όλοι Πολίτες''. Μέσα από την ιδέα των «αόρατων ανθρώπων" γύρω μας, αυτών που όλοι μας συχνά επιλέγουμε να αγνοούμε, η ταινία προσπαθεί να δείξει ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στάσης ενός ενεργού πολίτη.



ΟΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ



           Κόψε τέσσερα χαρτόνια διαφορετικών χρωμάτων σε σχήμα κύκλου, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Στη συνέχεια κόλλησε το ένα πάνω στο άλλο ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο κύκλο. Γράψε τώρα στον δεύτερο κύκλο την ήπειρο που ανήκεις, στον τρίτο κύκλο τη χώρα και στον μικρότερο κύκλο την πόλη σου.

ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!!!

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!!!

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!!!!