ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Καλωσόρισες στο ιστολόγιου του μαθητή της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης, και όχι μόνο. Παίξε με τις ασκήσεις. Διασκέδασε και μάθε.


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Το δέντρο που παράγει το μαστίχι ονομάζεται Σχίνος ή Πυξάρι, είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει ως 2.5μ περίπου. Έχει σκούρο καφέ κορμό και ανοιχτά κλαδιά (σαν ομπρέλλα) με μικρά πράσινα φύλλα, η επιφάνεια του κορμού έχει ακανόνιστες ραβδώσεις (μαστιχοφόρα νεύρα) σαν ρυτίδες. Ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο απο την Ισπανία έως την Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά μόνο στην Χίο και στο νότιο μέρος αυτής καλλιεργείται, ευδοκιμεί, και παράγει μαστίχι.

 Το μαστιχόδεντρο

Το μαστιχόδεντρο. Διακρίνονται οι ραβδώσεις του κορμού

Τα φύλλα του μαστιχόδεντρου

Στά τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου αρχίζει το καθάρισμα. Ο χώρος γύρω απο κάθε κορμό ονομάζεται τραπέζι ή απλωσιά και πάνω σε αυτόν κατά την διάρκεια του χειμώνα έχουν μαζευτεί φύλλα, πέτρες, χόρτα κτλ., τα οποία με ένα εργαλείο που λέγεται άμια καθαρίζονται. Η εργασία αυτή λέγεται ξύσιμο.

Το "τραπέζι", ο κυκλικός χώρος που έχει καθαριστεί κάτω απ' το δέντρο.


Καθάρισμα του "τραπεζιού" με την άμια, το ειδικό εργαλείο.

Στις αρχές του Ιούλη αρχίζει το χωμάτισμα δηλαδή με άσπρο χώμα στρώνεται το "τραπέζι", έτσι ώστε όταν πέσει το μαστίχι να παραμείνει καθαρό και με το λευκό διάφανο χρώμα του.

Το ασπρόχωμα, έτοιμο για να μπει στα "τραπέζια".

"Τραπέζια" στρωμένα με ασπρόχωμα.

Αφού τελειώσει και το χωμάτισμα μετά τις 10 του Ιούλη αρχίζει το κέντημα η κέντος δηλ. το χάραγμα του κορμού σε διάφορα σημεία με ένα εργαλείο που λέγεται κεντητήρι ή θυμητήρι. Η εργασία αυτή γίνεται από κάτω προς τα πάνω, μια φορά την εβδομάδα και για πέντε, έξι φορές συνολικά. Όπου έχουν χαράξει τον κορμό τρέχει το μαστίχι σε διάφορες ποσότητες και σημεία, όπου σχηματίζει λιμνούλα.
 

Το κέντημα του μαστιχόδεντρου



Μαστιχόδεντρο κεντημένο. Η μαστίχα αρχίζει να "δακρύζει".                  


Το "δάκρυσμα" της μαστίχας


Αφού κάνουν τα πέντε χέρια κέντημα ξεκινά η συλλογή απο το έδαφος της πίτας δηλ. των μεγάλων κομματιών μαστίχας  και μόνο αυτής αφήνοντας το ψιλό μαστίχι στο έδαφος. 


 Πίτες - μεγάλα κομμάτια μαστίχας

Όταν μαζέυτεί η πίττα την τοποθετούν σε ξύλινα τελαράκια που μέσα έχουν βάλει μια στρώση ασπρόχωμα για να μην κολλήσει το μαστίχι και τα τοποθετούν μέσα σε αποθήκη που έχει χαμηλή θερμοκρασία για να πήξει γρηγορότερα. 

 Τελάρο με μαστίχα ανακατεμένα με ασπρόχωμα

 Αφού ο Σεπτέμβρης έχει φτάσει 10 ξεκινά η εργασία που λέγεται σκούπισμα. Σε αυτή την εργασία παίρνουν ένα σκουπάκι, ένα φαράσι ή φτυαράκι, ένα κόσκινο και σακιά, σκουπίζουν το "τραπέζι" γύρω-γύρω (ασπρόχωμα, φύλλα, ψιχουλάκια από μαστίχι) και ότι μαζέψουν το βάζουν στο κόσκινο, κοσκινίζουν να φύγει το χώμα και ό,τι μείνει το βάζουν στα σακιά. Με την δουλειά αυτή τελειώνει η δραστηριότητα στα χωράφια.

Σκούπισμα υπολλειμάτων μαστίχας

Κοσκίνισμα μαστίχας